top of page
imatge laboratori web 2.jpg

el laboratori

Si preguntem quan s'inicien les primeres investigacions relacionades amb la ciència, moltes persones responen que als 6 anys, o potser als 3 anys, però gairebé mai es tenen en compte les edats anteriors. Però l’equip docent de l’escola, sabem que hi ha determinades activitats, materials i experiències que si s'ofereixen als infants petits els ajuden a crear les estructures mentals bàsiques, sobre les quals aniran construint tot el coneixement i la recerca científica posterior.

Les propostes que oferim als infants les podem definir dintre d’aquests tres ambients, que molt sovint es barregen i complementen.

Safates d'experimentació

 

La canalla experimenta lliurement amb materials que es disposen en safates individuals on hi ha altres objectes addicionals. Utilitzen un material continu col·locat dins de la safata; per exemple, sorra de platja, aigua, pa rallat, farina, arròs, xocolata en pols, pasta de sopa, ratlladures de taronja, llenties, confeti, flors seques, etc.

 

Els materials addicionals solen ser pots, embuts, culleres, coladors, tubs i diferents recipients, de manera que els infants  puguin establir relacions causa-efecte amb el material amb què s'experimenta o elements motivadors que fan referència a altres activitats viscudes a l’escola, com confetti pel carnaval, glaçons o neu artificial a l'hivern...

Taula de llum

 

L'ambient de llum ofereix l’oportunitat de jugar a través de la llum i el color, convertint l'activitat científica en un centre d'experimentació i expressió artística. S'enfosqueix la sala i els infants envolten la taula de llum. D'aquesta manera s'aconsegueix impolsar la concentració i es promou que el centre d'atenció sigui la llum. Posem materials damunt les taules com ara, objectes translúcids, de plàstic de colors, papers de seda, cel.lofana, mocadors... aquests objectes poden ser de diferents formes i volums, que deixin passar la llum i altres d'opacs que crein formes. Els materials que es donen als infants estan seleccionats de manera acurada i ofereixen un recurs per crear i compondre imatges, jocs d'ombres i colors, formes i dibuixos, etc.

Experimentació amb material naturals

 

La natura és al nostre entorn. És universal i té mil peculiaritats. És una font inesgotable d’estímuls. Els seus materials són infinitament rics i variats. Si hi estem en contacte aprenem a conèixer-la, a estimar-la i a respectar-la. Passar temps a la natura ens envolta de bellesa, de ritme i de connexió conscient amb l’ara i aquí.

 

Al jugar amb la natura, la canalla coneix altres formes de vida: el món de les plantes i dels animals, i els elements de la terra, l’aire, el foc i l’aigua. Per això, hauríem d’estar en contacte amb la natura com més temps millor/tant de temps com sigui possible.

bottom of page